Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Mennyibe kerül a legolcsóbb színesfém etalon?

2011.12.15. 15:16 Atestor - HT

Kollégáinkat november végén egy prágai látogatásra hívta meg az egyik műszergyártónk, nevezetesen az Oxford Instruments. A jellemzően közép-európai országokból összejött társaságnak az egy héttel korábban bejelentett új X-MET7000-es kézi röntgenfluoreszcens (XRF) elemzőt mutatták meg.

Mik voltak a benyomásaink?

Az első sejtelmes hírlevelek egy héttel korábbról igazából nem sokat árultak el arról, hogy vajon ez a műszer mit is fog tudni, melyiket váltja le? A műszer megjelenése előtti csönd csak látszólagos volt: addig folytak a tesztek és az apró de annál több lépésből álló fejlesztőmunka, amíg egy magabiztosan, jól működő, és valóban a vevők igényeit tükröző műszert kaptak. Mi magunk innen az Atestorból is továbbítottuk a vevőink észrevételeit a gyártó felé - ezúton is köszönjük, hogy nem tartották magukban azt sem, ha valami nem tetszett. Mint kiderült - és ez a saját tapasztalatunkkal is egybeesett - hogy a legtöbb változtatást a kezelhetőség, ergonómia igényelte, nem az analitikai képességek, az új műszer pedig az X-MET5000-t váltotta le.

Személyesen az a benyomásom alakult ki, hogy így elmondva, beszélgetve róla kevésbé tűntek nagyformátumúnak ezek a változtatások, azonban kézbe véve és használva döbbenetesen praktikusabb az új műszer. Főleg a kezelőfelület egyszerűségét emelném ki: nagyon jól elkülönültek a lényeges és mellékes funkciók. Csak az van szem előtt, ami kell a képernyőn - de nagyon: szép nagy gombokkal és betűkkel, épphogycsak egyujjas kesztyűvel nem lehet már az érintőképernyőt kezelni. Külön említeném még a mérési eredmények nagyon átlátható megjelenítését, és a külön szoftvert nem, csak egy mezei webböngészőt igénylő teljes értékű jegyzőkönyvkészítő funkciót.

Azért ha már kézbe vettük, vetettünk egy pillantást az analitikai képességekre is, mégiscsak az elemzés a cél ezzel a műszerrel. Egy tárgyalóban nemigen akad homogén fémtárgy (ebben legalábbis egy darab nem volt...), de mi hordunk magunkkal ,,etalonokat". Sőt igen nagy valószínűséggel ön is! Íme:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összetételeket ebből az egyébként is érdekes Wikipedia szócikkből lehet puskázni.

Az eredmény az ötforintosra:

A specifikáció szerinti összetétel (a tűréseket nem ismerjük!): 75% Cu, 21% Zn és 4% Ni. (Mérési idő: 10s, a mérőprogram a legáltalánosabb, de pontatlanabb ,,metal FP")

Mit takar a metal FP fantázianév? A metalt valószínűleg nem kell nagyon megmagyarázni, de az FP rövidítést mindenképpen. FP=Fundamental parameters: olyan mérőprogram, ami a röntgenspektrumból pusztán matemetikai és fizikai összefüggések alapján számolja vissza, hogy milyen összetételű ötvözet adhatta. Nagyon széles méréstartományon használható, de kevésbé pontos, mint a klasszikus, sok száz (!) fémetalon mérésével kreált mérőprogramok.

Ja, a szöveges feladatra a szöveges válasz: a legolcsóbb, nagyjából mindig kéznél lévő szinesfém ,,etalon" 5 forintba kerül. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: teszt xrf

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr203465991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása