Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Élelmiszerek és italok időjárás-állósági vizsgálata

2011.04.28. 07:48 Atestor - HT

Az elmúlt években az élelmiszerek és italok csomagolása területén több mélyreható változás történt. Nemcsak a színekben, hanem a csomagoló anyagok minőségében is folyamatos változás, megújulás tapasztalható.

 Egy másik szembetűnő jelenség az, hogy a gyártók egyre inkább az áttetsző, főként PET-palackos csomagolást részesítik előnyben. Ez nemcsak súlybeli megtakarítást jelent, hanem az áru is lényegesen attraktívabb vizuálisan, mint a régi csomagolóanyagban.

 PET mellett ugyancsak széles körben használják a HDPE-t és a PP-t csomagolóanyagként, valamint egyre elterjedtebbek a PA és EvOH tartalmú sokrétegű anyagok is.

Az új, komplex rendszerek azonban ugyanúgy ki vannak téve a hőmérséklet és az uv-sugárzás hatásainak, és kérdés, hogy mennyire védik meg ettől a beléjük csomagolt élelmiszert, italt. A hőmérséklet és az UV, valamint az oxigén ugyanis nemcsak a csomagolóanyagra hat fokozott mértékben, hanem az árura is komoly hatással van.  Mivel nem ismerjük mindegyik anyag ellenálló képességét a fotodegradációs reakciókkal szemben érthető módon megnövekedett az ilyen tesztek jelentősége.

A különböző csomagolóanyagoknak azonban különböző az oxigén penetrációs tulajdonsága és eltérő az UV-re vonatkozó szűrő hatásuk is, ezért eltérő módon reagálnak a környezeti hatásokra. Amennyiben a gyártók nem vizsgálják be a csomagoló anyagok fény- és időjárás állóságát, könnyen meglepetés érheti őket.  A PET-palackok vékony falán át például több oxigén tud áthatolni. Az oxigén áthatolás mértékét befolyásolja az UV által okozott anyagöregedés is, vagyis az idő előrehaladtával egyre több  UV-sugárzás  és  O2 jelenik meg a palack belsejében, ami nem elhanyagolható tényező az ital tartósságának vonatozásában.

Az Atlas Sunspot 2011. 41/89. kötetében megjelent cikkben a szerzők részletesen bemutatják csomagolóanyagok időjárás-állósági vizsgálatát a Suntest CPS+, Suntest XXL+, valamint a Xenotest Beta berendezésekben.

Szólj hozzá!

Címkék: módszerek időjárásállóság

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr72870911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása