Az elmúlt években az élelmiszerek és italok csomagolása területén több mélyreható változás történt. Nemcsak a színekben, hanem a csomagoló anyagok minőségében is folyamatos változás, megújulás tapasztalható.
Egy másik szembetűnő jelenség az, hogy a gyártók egyre inkább az áttetsző, főként PET-palackos csomagolást részesítik előnyben. Ez nemcsak súlybeli megtakarítást jelent, hanem az áru is lényegesen attraktívabb vizuálisan, mint a régi csomagolóanyagban.
PET mellett ugyancsak széles körben használják a HDPE-t és a PP-t csomagolóanyagként, valamint egyre elterjedtebbek a PA és EvOH tartalmú sokrétegű anyagok is.
Az új, komplex rendszerek azonban ugyanúgy ki vannak téve a hőmérséklet és az uv-sugárzás hatásainak, és kérdés, hogy mennyire védik meg ettől a beléjük csomagolt élelmiszert, italt. A hőmérséklet és az UV, valamint az oxigén ugyanis nemcsak a csomagolóanyagra hat fokozott mértékben, hanem az árura is komoly hatással van. Mivel nem ismerjük mindegyik anyag ellenálló képességét a fotodegradációs reakciókkal szemben érthető módon megnövekedett az ilyen tesztek jelentősége.
A különböző csomagolóanyagoknak azonban különböző az oxigén penetrációs tulajdonsága és eltérő az UV-re vonatkozó szűrő hatásuk is, ezért eltérő módon reagálnak a környezeti hatásokra. Amennyiben a gyártók nem vizsgálják be a csomagoló anyagok fény- és időjárás állóságát, könnyen meglepetés érheti őket. A PET-palackok vékony falán át például több oxigén tud áthatolni. Az oxigén áthatolás mértékét befolyásolja az UV által okozott anyagöregedés is, vagyis az idő előrehaladtával egyre több UV-sugárzás és O2 jelenik meg a palack belsejében, ami nem elhanyagolható tényező az ital tartósságának vonatozásában.
Az Atlas Sunspot 2011. 41/89. kötetében megjelent cikkben a szerzők részletesen bemutatják csomagolóanyagok időjárás-állósági vizsgálatát a Suntest CPS+, Suntest XXL+, valamint a Xenotest Beta berendezésekben.