Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Piros lett a paradicsom, nem sárga...

2011.08.31. 07:44 Atestor - HT

A piacon kelendőbbek a szép, érett gyümölcsök és zöldségek, ezért egyes iparágakban egészen merész alkalmazást találnak egy ipari színmérő berendezésnek! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ilyen a Syngenta Seeds Kft. is, amely többek között Magyarországon a zöldségfélék nemesítésével foglalkozik. Hogy miért mér valaki színmérővel egy paradicsomot? Kattintson a továbbra és megtudhatja. 
Mint minden más iparágban, a Syngenta szakemberei is megtapasztalták, hogy a szubjektív értékelés nem elég pontos, tehát mérni kell. Emellett azonban egy másik probléma is felmerül: hagyományos színmérő berendezés érintésétől megsérülhet a paradicsom, és további mérésekre alkalmatlanná válik, ráadásul a minta tönkremehet. A Syngenta kérésére mi megtaláltuk a megoldást. A zöldségek nemesítése közben elengedhetetlen, hogy a nemesített fajok termését objektív minősítés alá vonják. Eddig egyszerű, szubjektív vizsgálatot alkalmaztak, de az időjárási körülmények, a fényviszonyok változása, pl. egy esős idő épp elég ahhoz, hogy a vizsgálatokat ne tudják rendesen elvégezni. Mivel néhány napos esős idő miatt a XXI. században nem állhat meg az élet, különösen egy fejlesztő laborban, így megkeresték cégünket, hogy közösen keressünk megoldást erre a problémára.
 
A Syngenta elvárásai magasak voltak. Szerették volna, ha a termés nem sérül meg a vizsgálat során, amely egy paradicsom esetén különösen nagy kihívást jelent, mert a felület érzékeny, és a legkisebb sérülés után a termés rohamos romlásnak indul. Ismert, hogy a sérült, hibás felületen a mérés sem lesz pontos, így a kontakt színmérők szóba sem jöhettek.
 
Fontos szempont volt, hogy a színmérőszoftver segítséget adjon például a minták osztályba sorolásához is. A mérés legyen viszonylag gyors és biztonságos. Szem előtt kellett tartani, hogy kellően nagy számú mérésből lehessen különböző statisztikákat számolni.
 
Cégünk az X-Rite VS450 non-kontakt színmérővel oldotta meg a feladatot.
Az érintésmentes technológia lényege, hogy a berendezés csak „ránéz” a felületre, de azzal nem kerül fizikai kapcsolatba. Ezáltal alkalmas olyan információ szolgáltatására, amire kontakt társai nem. Ilyen például: folyadékok színe, por, granulátum, krém vagy érzékeny felület színmérésére stb.
További előny a felhasználónál, hogy készülék használatával felgyorsult a mérés. Míg a szubjektív értékelést a nagyobb biztonság érdekében csoportosan végezték, addig az X-Rite VS450-es színmérőhöz egy ember munkája is elég, az eredmény pedig teljes mértékig objektív és a mérőrendszer megbízhatósága is növekedett. Elmondható, hogy a VS450 érintésmentes színmérővel a kényes feladat minden igényt kielégítően elvégezhető, és ez eddig nem ismert, nem használt lehetőséget ad minden felhasználó kezébe.
 
Sándor Zoltán, Sári Eszter

Szólj hozzá!

Címkék: vizsgálat módszerek eset színmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr293179835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása