Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

A poliészter napos oldala

2010.11.19. 15:49 Atestor - HT

Egy korábbi bemutatómérés helyszínéről - a Kecskeméti Főiskola GAMF karáról - egy xenonkamrát (ATLAS MTS Suntest) másik műanyagos laboratóriumba szállítottuk át: a BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag- és Gumiipari Laboratóriumba (ismertebb nevén BME Műanyag- és Gumiipari Tanszék). Itt egy vevőnk termékét tesszük a mesterséges napfény öregbítő hatásának. Ez esetben a minta egy poliészter bevonatú szaniterdarab. A vizsgálandó paraméter a fehér minta besárgulása (színváltozás mérése), valamint a fényesség változása.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A mérés 300 óráig fog tartani, a besugárzás intenzitása 45W/m2 a 300-400 nm-es tartományban. Az alkalmazott szűrő a spektrumot az infratartományban szűri.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kép: a minta a Suntesben
 
Az anyag öregedésének nyomonkövetésére ezeket a jellemzőket mértük meg a vizsgálat indítása előtt:
 
Fényesség (20 mérés átlaga):
 
20°: 52,5±0,9
60°: 82,4±0,4
(műszer: Rhopoint kettő szög alatt mérő fényességmérő)
 
Szín:
 
L: 95,45
a: -1,03
b: +1,31
(műszer: X-Rite SP62 színmérő)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kép: mérés a kézi színmérővel
 
Hogy ezek hogyan változnak, a teszt végén újabb méréssel fogunk róla meggyőződni. Ezen Ön is részt vehet, ugyanis november 29-én nyílt napot szervezünk a mérés végén.
 
Itt nemcsak az ehhez a méréshez a felhasznált műszereket, hanem a tanszéki laboratóriumot is megtekintheti. Konzultálhat a kollégákkal, ha Ön műanyagipari méréseket szeretne végeztetni.
 
A nyílt nap részleteiről keresse Sándor Zoltán kollégánkat a 06-1/457-84-51-es telefonszámon.

Szólj hozzá!

Címkék: vizsgálat eset időjárásállóság

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr382459513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása