Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Egy svájci láb

2010.08.04. 22:23 Atestor - HT

Ha véletlenül Bern óvárosában kapunk észbe, hogy nem tudjuk, pontosan mekkora is egy svájci láb, van megoldás. Az óratorony alatti átjáróban megtekinthető néhány más míves etalonnal együtt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ,,tovább" után van még egy kép egy kis leírás is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A svájci láb (schweizer Fuß), mint a felső képről is leolvasható, pontosan 0,3 m-nek felel meg. Annak köszönhető, hogy ilyen kerek a váltószám a méter és a láb között, hogy 1835-ben Svájc német nyelvű kantonjaiban standardizálták a mértékegységeket (Konkordat über eine gemeinsame schweizerische Mass- und Gewichtsordnung). Eddig egy láb Szt.Gallenban 30,34-; Zürichben 30,14-; vagy éppen Bernben 29,33 cm volt. Az új rendszer egy érdekes hibridje volt a metrikus és hagyományos mértékeknek, ugyanis jellemzően 10-es váltószámok voltak az egyes hagyományos egységek között (pl.: 1 láb (fuss) = 10 hüvelyk (zoll)), sőt a metrikusra is könnyű volt átszámolni. A metrikus rendszer használatát megkövetelő szövetségi törvény végül 1877-ben lépett hatályba.

 

Szólj hozzá!

Címkék: történet

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr902199499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása