Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Endoszkóp teszt - kukkoltunk

2010.02.19. 00:00 Atestor - HT

A MÉRÉSTECHNIKA OBJEKTÍVEN újságunk (akkor még ez volt a neve - szerk.) első számában rögtön műszer tesztelésére adtuk a fejünket. A minap került a kezünkbe a KS-Tools Basic videoszkópja, amellyel egy számunkra új területre, az „eco” kategóriába pozícionált készüléket dobtak a piacra. Lássuk mit tud!

Az eco kategória alatt az 1000 EUR (~300.000 Ft) alatti készülékeket értjük, amelybe általában az egyszerűbb, induló szetteket teszik bele a gyártók, gyakran erősen butított tulajdonságokkal. Mindez nekünk pedig azért volt új, mert mi jellemzően a nagyipari, több milliós készülékekkel foglalkoztunk, kisebb kompakt műszerből, eddig videoszkóp még nem járt a kezünkben.

Bevezető

A KS-Tools, a nálunk járt endoszkóppal láthatóan nagyot akar durrantani: egy szinte bármely célra alkalmazható, de megfizethető készüléket szeretnének piacra dobni. Amint azt a kéziszerszámjairól elhíresült gyártó termékeinél megszokhattunk már, a körítésen itt sem múlik semmi, mind a készülék doboza, mind a műszertáska elegáns, dizájnos, jól kitalált és szépen kivitelezett darab.

 

 

 

 

 

 

 

 

1-2. Kép: A doboz és a készlet

Minket persze a reklámozott sokoldalúság érdekelt elsősorban, amelyet a készüléken a cserélhető videokábel jelent elsősorban. A tesztelt készülék 1 méter hosszú félmerev kábellel volt felszerelve, de az alap szettben, vagy kiegészítőként is rendelhető 1, 2, 3 méter hosszú félmerev, illetve 1, 2, 3, 10, 20, 30 méter hosszú pvc kábel is, és ami fontosabb: ezeket pár másodperc alatt a készüléken ki is tudjuk cserélni!

Kézbevéve

A kábellel együtt a kb fél kilós készülék 5.5 mm pvc és 5.5 mm átmérőjű félmerev kábel csatlakoztatására alkalmas. Több féle alkalmazását éppen a fel és lecsavarható szonda kábelek adják, így nincs szükség több készülékre, több munkahosszúsághoz (1 - 30 méter), vagy eltérő alkalmazáshoz (félmerev kábel, pvc kábel, stb). Egy 5 pines hagyományos DIN csatlakozó és egy leszorító gyűrű választja el a videokábelt a készüléktől. Ez hatalmas újítás, ilyet eddig csak orvosi endoszkópoknál láttam korábban.

 

 

 

 

 

 

 

2-3. kép: Kézbevéve és az irodai teszt csőben az első próba

Az igazsághoz hozzátartozik persze, hogy a szett egyik legdrágább része maga a kábel, de így is jelentős költségmegtakarítás érhető el, hogy a készülék és a tartozékok ára nem rakódik rá plusz költségként a más munkatávolságú darabra. A költségtakarékosság mellett, alkalmazhatóságban is sikerült maradandót alkotni, hiszen a rugalmas szkóp méret és két fajta merevség egyszerűbb, könnyebb kezelhetőséget tesz lehetővé egyazon készülékkel.

A kijelző

Az endoszkóp jó fényerősségű, nappali világosság mellett is jól látható 3.5”-os kijelzőt kapott, amelynek felbontása 320*240 képpont. A szondában egy CCD chip található, amely felbontása fénykép: 640x480 pixel, video: 340x240 pixel. Ez átlagos teljesítmény, bár egy 5.5 mm átmérőjű szondától túlzás lenne HD minőséget várni, de elmarad a drágább modellek 1024*768-as képességeitől.

Perifériák

A videoszkópot egy mini USB kimeneten keresztül egy egyszerű Plug&Play rendszert támogató fényképezőgéphez hasonlóan csatlakoztathatjuk rá számítógépünkre, külön szoftver nem szükséges. Az endoszkóp saját memóriával nem rendelkezik, a fényképezőgépeknél és a PDA-knál megszokott SD kártya jelenti a tárhelyet. Bár a gyárilag 1 Gb-os Kingston memóriát bővíthetjük, tapasztalatunk és a gyártó javaslata alapján a felső határ 2 Gb.  Ennek oka, hogy a készülék csak SD 1.01-es szabványt ismer (ezt memória vásárlásnál jó tudni). Ebből a sztenderdből is létezik ugyan nagyobb, 4 Gb-os verzió, de ezt nem tudtuk tesztelni, és PDA-s tapasztalataink arra engedtek következtetni, hogy az írás/olvasás sebességek eltérő volta miatt ebben kompatibilitás problémák lehetnek. Persze megijedni nem kell, mert a kisebbik memóriakártyára is 30.000 képet, vagy mintegy 5 óra video-t rögzíthetünk, amely hagyományos felhasználás esetén több mint elegendő.

Használat

A készüléknek jó a fogása, az 500 g-os súly nem kevés, de nem tolakodó. A gombokat könnyen el lehet érni, a kijelző tisztán olvasható. A képek készítésénél kissé zavaró, hogy a fényképezőgép auto-fókusza lassú, így sok életlen képet készítettünk, amikor egyik kezünkben a szkóp, másikban a készülék volt, mert így a gombot ugyan könnyen elértük, de auto-fókuszáltatva tartani nehéz volt. Itt jön a másik nehézség: a fényerőt kézzel kell állítani a készülék bal oldalán, emiatt kényelmesen csak jobbkezesek tudják használni, feltéve, hogyha a kábelt és a készüléket is tartani kell közben.

 

 

 

 

 

 

 

 

5-6. kép: A teszt cső belseje

Mint a legtöbb készülék a felvételeket ő nevezi el, sorszámot adva a képeinknek. A készülék funkció billentyűi segítségével lépkedhetünk a készített fotók és video-k között, de csak egyesével, több listázására nincs lehetőség. Ez már a 100. képnél is jócskán megnehezítheti a felvételeket szétválogató dolgát, nemhogy 30.000 képnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. kép: Egy csavaron teszteltük a kép élességét

A készülék vezérlése 6 funkció billentyű segítségével történik, amelyek közül a legnagyobb a készülék közepén található, a fényképezőgépet kezeljük vele, illetve az alatta lévő kisebb gombbal a video felvételt lehet indítani, a kijelző alatt fel, le, OK és ESC billentyűk alkalmazása értelemszerű. Az OK megnyomásával a készülék menüjébe léphetünk be, ahol a fel le gombokkal navigálhatunk, illetve ezekkel lépkedhetünk egyesével a készített fénykép és video között is. A KS-Tools endoszkópját közvetlenül is köthetjük monitorra, vagy TV-re NTSC/PAL rendszerben. A kábel memóriája megfelelő merevséget biztosít, viszont zegzugos résekbe inkább a sima pvc kábel javasolt. A készletben ugyan van 3 féle tükör adapter, aki azonban inkább az üreg falát szeretné vizsgálni, létezik eleve 90látószögű szonda is, annak használata jobb, mint a tükröké, mivel a tükör megfordítja a látott képet és valamelyest szűkíti is a látóteret. A csavaros adapterek felhelyezése egyszerű, csak fel kell csavarni a szonda végére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. kép: Egy gázpalack szelepének vizsgálata

Egy ECO készüléktől nem várhatjuk el, de nem is ilyen céllal készült: a nagyon agresszív közeget nem bírja, enyhén zsíros, olajos, nedves területeken még boldogul, de közvetlenül gépolajba, vagy vízzel teli csatornába tenni nem javasoljuk.

Technikai adatok

Műszaki adatok

MegnevezésVideoszkóp, akkumulátoros
Méretekø 5,5 mm × 1.000 mm Flex 'N' Stay félmerev videokábellel 
Tömeg500 g
Kijelző3,5", 16.7 millió szín, 320×240 pixel
Video vezérlő CCD chip (*.jpg: 640×480, *.asf: 320×240) 
Memória1 GB standard SD (bővíthető) 30.000 kép (*.jpg), kb 5 óra video (*.asf) 
FényforrásHalogén, állítható fényerősséggel 
Választható tartozékokMűszertáska, szonda tisztító készlet, 70o-90o-110o döntésű tükör adapterek, videokábel 0vagy 90okamerával, USB kábel, hálózati töltő. 
Ára
A tesztelt készülék listaára 258.900 Ft+ÁFA

Előnyök

  • Cserélhető videokábel
  • Széles választék kiegészítőkből
  • Nagy alapfelszereltség
  • Sokoldalú alkalmazhatóság
  • Rendkívül kedvező ár

Hátrányok

  • Felvételek nehezen rendszerezhetőek
  • Balkezesekre nem gondoltak
  • Hangot nem tud rögzíteni

Összegzés

A videoszkóp korlátaival együtt is nagyon szerethető, praktikus műszer. Tudása kissé talán elmarad a nagyokétól, de az ára is. Láttam már kisebb tudású készüléket négyszer ennyiért, így nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ár/érték arányban verhetetlen. Akinek van egy komoly endoszkópja, amit körülményes használni, mozgatni kisebb helyekre bedugni annak ideális választás, de a gyártó fő célcsoportja láthatóan az a szegmens, akiknek az eddigi készülékek túl sokba kerültek, nem alapfeltétel, de hasznos funkció a képek, video-k készítésének lehetősége.

 

Nosztrai Ádám

 

Szólj hozzá!

Címkék: teszt endoszkóp

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr921771573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása