Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Rétegvastagság, lemezvastagság - befolyásolja-e utóbbi az előbbit? II.

2010.04.12. 20:57 Atestor - HT

A múltkori teszt annyira villám lett, hogy jópár dolgot sikerült figyelmen kívül hagyni. Ehhez képest maga a mérés pedig meg lett bonyolítva kissé. Az elgondolás az volt, hogy ugyanazt a réteget kell mérni, hogy könnyű legyen az esetleges összefüggést észrevenni. Ezért a kész bevonatot lemezestül tettem egy henger alakú alumíniumtömbre. Így merült föl a kérdés, hogy a légrés nem befolyásolja-e a mérést?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vannak olyan ,,bevonatok" amik sokkal mobilabbak! Hiszen pont ezért adják a műszerhez a kalibrált fóliákat. A rétegvastagság ugyanaz, tökmindegy, hogy egy adótorony rácsos tartójára teszem, vagy egy ventilátorházra. 

 

Tehát a próba ismétlésekor már ezt a fóliát tettem a lemezre, és a tömbre. A lemezen szépen 24,0 mikron körül alakultak az eredmények. Mondjuk durva lett volna, ha nem, mert azon a lemezen nulláztam és kalibráltam. A tömbön viszont váratlan eredményt kaptam, kb. két mikronnal többet mért a műszer! Ha a lemezvastagság lenne a befolyásoló tényező, pont kevesebbnek kéne lennie. (A két munkadarab azonos anyagból volt persze, ezt már az elején illett volna tisztáznom.) Ezt ez eredményt az alumíniumhenger tetején kaptam, ahol - mivel ez egy OES spektrométerhez készült minta - flexszel egyengett felület volt, az ennek megfelelő érdességgel. A paláston a felületi érdesség jóval kisebb volt, és a rétegmérés ismét a 24 mikronos átlagot adta. Igaz a szórása valamivel nagyobb volt, mert a felület nem volt teljesen sík, és nem is teljesen egyenletesen görbült.

 

 

 

 

 

 

 

Tehát a módosított teszt szerint sem függ ennél a lemezvastagságnál a rétegvastagság az előbbi jellemzőtől. A felületi érdesség most csak azért vitte el a mérési eredményt, mert a fóliavastagsághoz hozzáadódott az a pici légrés, ami a rücskökre fölfekvő fólia és a hordozó között kialakult. Festett felület esetén persze ez a légrés nem létezik, a tényleges festékvastagságot mérjük. Legalábbis ha a festék felszíne nem flexszel egyengetett.

 

Szólj hozzá!

Címkék: teszt rétegvastagság

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr111915982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása