Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Elveszett festmények nyomában I. - Wales

2010.08.25. 22:22 Atestor - HT

Vajon milyen dolog maradhat elrejtve egy majd' háromszáz éves walesi városházában - egy Llanelli nevű kisváros 1714-ben épült középületében? A Llanelly House igen becses a brit építészek között, hiszen ez egy viszonylag szép állapotban megmaradt kora György korabeli műemlék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

György, György - de melyik, mikor? Az angolszász területeken a kb. 1720-1840-ig terjedő időszak jellegzetes építészeti stílusa. Nevét az  egymást követő négy Hannover-házi György királyról kapta. Itthon a brit kultúra e korából talán legismertebbek a Jane Austen könyvek, vagy a Fekete vipera c. sorozat 3. évadja, ahol Hugh Laurie játsza IV. Györgyöt.

 A llanelli városháza restaurálásakor egyes kisebb méretű festmények megléte miatt arra következtettek a restaurátorok, hogy a falak nagy részét fedő fényes fehér festék alatt is lehetnek a 18.sz. elejéről származó falfestmények. Ennek a földerítése (egyáltalán, hogy vannak-e) roncsolásos módszerrel igencsak sok időt vett volna igénybe. A roncsolásmentes eljárások közül a röntgenfluoreszcenciára (XRF) esett a választásuk. Az elgondolás az volt, hogy ilyen műszerrel méréseket végezve a falakon, a színes festékek egyes komponenseinek jellegzetes elemeinek meg kell jelennie a spektrumban, ha van lemázolt festmény. Természetesen a műszerrel szemben alapkövetelmény volt, hogy hordozható legyen.

Milyen mélységig adnak információt a hordozható XRF műszerek? Gyakori kérdés. A vizsgált anyag fő komponenseit alkotó elemek rendszámától függően a néhány tucat mikrontól a milliméteres nagyságrendig terjed ez az adat. Minél nehezebb elemek alkotják egy anyag mátrixát, annál kevésbé hatol be a röntgensugárzás a mintába.

Mivel itt az anyag egyáltalán nem volt homogén (több rétegben festett faburkolatok), csak a minőségi elemanalízis jöhetett szóba, de esetünkben ez bőven elég bizonyíték.

A méréseket a Cardiffi Egyetem Optometriai Tanszékéről végezte Kate Thomas és Lee Gonzalez, egy vetített háló pontjain végighaladva. A vizsgálatok igazolták a korábbi feltevést, hogy nagyobb festmények vannak a fehér máz alatt, így további gondos feltárást, és restaurálást igényelnek. 

A munkáról a BBC is forgatott egy kisfilmet:

 

Hogy Magyarországon vannak-e évszázadok óta megbúvó festmények az orrunk előtt? Igen, két hét múlva egy hazai vizsgálatot mutatunk be.

Szólj hozzá!

Címkék: történet eset xrf

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr752247924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása