Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Érintésmentes rétegvastagság-mérés porfestésnél - műszerteszt

2012.06.08. 14:05 Atestor - HT

Az amerikai DeFelsko cég néhány hónappal ezelőtt jelentette be egy érintésmentes kézi rétegvastagság-mérő, a PosiTector PC kifejlesztését. Ennek elsődleges alkalmazási területe a kezeletlen porfestett felületek mérése. Itt lényeges szempont az érintésmentesség, hiszen a kezeletlen bevonat a legkisebb érintésre is megsérül. Miért nem a késztermék rétegvastagságát mérik? Ha valahol mérnek rétegvastagságot, nyilván ezt a paramétert tudják meghatározni, viszont a selejtet a legtöbb esetben nem lehet kijavítani. Ezért van jelentősége, hogy létezik olyan módszer, amivel a beégetés előtti méréssel megmondható a rétegvastagság - azaz korrigálható is valamelyest.

PC_BlueBike kicsi.jpg

Az elmúlt hónapban nyílt lehetőségünk arra, hogy egy műszerrel a lehetséges vevőket végigjárva tapasztalatokat gyűjtsünk. Ezeket összegezzük a továbbiakban:

1. cég: Elsőre meglepte a műszer bonyolult pozicionálása, a bemutató végére azonban már szépen mért a lengő alkatrészeken is. Probléma, hogy 60-150 mikron között festenek általában, mivel bonyolult formák vannak, sokat fújnak kézzel is. Olyan műszer lenne az ideális számukra, amely 30-250 mikron tartományban mér, mert az, hogy sok, számukra nem információ sem a gépbeállításnál, sem a kézzel festő emberek számára. Két műszert próbáltak ki, a PC-t és egy német készüléket, a PC tetszett jobban.

2. cég: Többféle poron is kipróbáltuk a készüléket, vegyes sikerrel, mert még a pozicionálás jelentőségét nem értettük meg teljes mértékben. Teljes mértékben nem győzte meg őket a próba, amit annak tulajdonítok, hogy még nem állt rendelkezésre megfelelő tapasztalat.

3. cég: Durva felületű, csőszerű vasalkatrészeket festenek, a készüléket nem tudtuk kinullázni, a mérések összevissza eredményt adtak. Mindettől függetlenül a készülék tetszene, ha működne náluk. A Méréstartomány kissé alacsony, 250mikron festenek két lépésben.

4. cég: Érdekesnek tartják, hogy van ilyen készülék, azonban nagyon körülményesnek tartják a mérést, hogy a festő végezze el, festés közben.

5. cég: Teljes mértékben kézi festés van, fő szempont az esztétika, így a vastagság jelenleg nem annyira fontos, hogy erre nagyobb összeget áldozzanak, azonban nagyon tetszett a Positector 6000, az ellenőrzésnél kiderült a saját műszerük hibája.

6. cég: Körülményesnek tartja a mérést és számukra nagyon drága a készülék

7. cég: Itt egyes darabokat teljes mértékben géppel festenek, meglehetősen nagy szórással. Maga a mérési folyamat kissé nehézkes volt számukra, nehezen értelmezhető a pozicionálás és nehezen kivitelezhető, illetve a méréshatár 30-150 mikron között lenne használható. Az árat itt elfogadhatónak tartották.

8. cég: Defelsko felhasználó, 2db PosiTector 6000 van náluk. Sokat festenek kézzel. Egy jó ellenőrzési módszernek tartják a PC-t, az árat viszonylagosan magasnak. Ők is gyakran festenek 150mikron körüli vastagságban, így a felhasználási lehetőség korlátozott.

9. cég: Számukra a méréshatár tökéletesen elegendő, azonban egy nagyon gyors konvejor pályát alkalmaznak, amin menet közben lehetetlen mérni, az árat is elfogadnák, ha a műszert be tudnák építeni gépbe.

10. cég: Itt konkrétan van egy olyan alkatrész, melynek a festése nagyon kis tűrést enged. Sajnos ez egy olyan forma, melyen az ívek és kis felületek nem teszik lehetővé a mérést. Többi termékük (lámpatestek) olyan festékkel készülnek, melyek vastagsága a jó fedés érdekében 120-170mikron, így esetükben a készülék nem alkalmazható, kissé nehéznek tartják a mérést, összesítve tetszett a készülék, ha méréshatár nagyobb lenne, az vonzóbbá tenné számukra.

Belt_kicsi.jpg

Összegzés:

  • Általános vélemény, hogy maga az alapelv nagyon ötletes, egyértelmű, hogy a műszer milyen előnyt, hasznot kínál a felhasználónak (lásd bevezetés). 
  • Gyakori korlát, hogy a műszerrel való mérés igényel némi kézügyességet, főleg a mozgásban lévő minták esetén.   
  • Szinte mindenhol kevesellték a felső méréshatárt, a legtöbb helyen olyan port használnak, melynek a fedővastagsága 150 mikron körül van.

 

Németh György, Hajsz Tibor

Szólj hozzá!

Címkék: teszt módszerek eset autóipar rétegvastagság

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr764573178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása