Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Anyagkeveredés 1066-ban

2010.02.19. 12:00 Atestor - HT

Az 1066. év a magyar történelemben meglehetősen eseménytelen volt, Angliában azonban igen mozgalmasnak bizonyult. Mi köze ennek a műszerekhez?

 

 

 A ,,tovább"-ra kattintva kiderül minden.

 

 

A történet úgy indult, hogy 1066. januárjában meghalt a gyermektelen III. (Hitvalló) Edward király. Végrendeletében a wessexi Godwin fiát, Haroldot nevezte meg örökösének, akit II. Harold néven meg is koronáztak. Ez azonban különösebben nem akadályozta a kortárs oligarchákat, hogy trónigényüket megróbálják érvényesíteni, így 1066 őszén kicsit megsűrűsödtek az események.

A norvégok ekkoriban még nem téli olimpiai aranyak gyűjtésében, hanem Anglia feldúlásában láttak fantáziát, hogy nemesfémekhez jussanak. III. (Hardrada = Könyörtelen) Harald norvég király és Tostig Godwinson (igen, II. Harold testvére) a yorki Fulford mellett szeptemberben megütközött a király szövetségesének számító észak-angliai Morcarral és Edwinnel. A csatában végül a norvégok győztek, övék lett York és környéke, bár közel sem fölényesen, sőt veszteségei nagyobbak voltak, mint az észak-angol seregé.

Az egykori csatatéren tömérdek régészeti leletet találtak. (Például a Yorki Kincskeresők Klubjának segítségével.) Ezek a ,,vasdarabok" természetesen teljesen véletlenszerűen helyezkedtek el, összekeveredtek egyfelől az angol valamint skandináv, illetve a középkori és újabb kori leletek. Az Oxford Istruments munkatársainak segítségével a 2000 db vas tárgyból 300-at vizsgáltak meg összetétel szempontjából az X-MET5000-es műszerrel. Azért erre a módszerre esett a választás, mert a mintákat természetesen nem illik sem roncsolással vizsgálni, sem formára darabolni, hogy beférjen a műszerbe. A hordozható röntgenfluoreszcens (XRF) műszer mindkét kritériumnak megfelelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép: a labor illetve mérés közben az oxfordos kolléga

Bár az adatok teljes kiértékelése összesen 6 hónapot vesz majd igénybe, már most le lehet vonni néhány következetést. Egyfelől az összetétel alaján sokkal pontosabban lehet csoportosítani a leleteket, mint alaki szempontok alapján, mivel az azonos helyről származó mintákban azonos jellegzetes nyomelemek találhatók. Másfelől a későbbi használati tárgyak esetén megerősíti azt a föltételezést, hogy a környékbeli lakosok újrahasznosították a csatatéren kallódó fegyvereket (szaknyelven post-battle metal-recycling).

Visszatérve az 1066-os eseményekhez, Fulford után Harold Godwinson a Csatorna mellől északra sietett, s öt napra a fulfordi csata után Stamford Bridge-nél megölte Könyörtelen Haraldot és Tostigot. Ezzel a győzelemmel ugyan sikerült a norvég inváziót megakadályozni, azonban már fordulhatott is vissza Dél-Angliába, ugyanis 3 nap múlva már partot ért normandiából I. (Hódító) Vilmos [Korábban a kevésbé elegáns II. (Fattyú) Vilmos nevet viselte. A sorszám nem elírás, a normann hódítás után az uralkodók sorszámozását ,,nullázták".]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kép: Hódító Vilmos a bayeux-i kárpiton
 
Októberben került sor a hastingsi csatára, ahol a Dél-Anglia és York közötti ingázástól (ez a távolság még ma autóval is 5 óra egy irányba) és a közben lebonyolított Stamford Bridge-i csatától elgyötört Haroldot végül legyőzte Vilmos. Ezzel lényegében meghódította Angliát. Ezt az eseményt nemcsak írásos emlékekben, hanem a híres bayeux-i kárpiton is megörökítették (címképünk erről Harold halálát ábrázolja). Érdekesség, hogy míg Vilmos tényleges ellenőrzése alá nem vonta Angliát és megkoronázták, Árpád-házi Ágota Magyarországon született II. Edgar nevű fia volt az uralkodó.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történet xrf

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr571767906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása