Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Hányas lába volt Nagy Károlynak?

2011.02.26. 21:51 Atestor - HT

Elsőre nagyon könnyűnek tűnik a válasz: a hagyomány szerint a korabeli ún. karoling láb mértékegység az ő lábfeje hosszával egyezik.

A hosszmértékek egységesítésére a középkorban is számos uralkodó kísérletet tett legalább országon belül. A hagyomány szerint egyébként nemcsak I. (Nagy) Károly, hanem pl.: I. Henrik angol király esetében is a saját testméretei szerint standardizálták a hosszakat. Ez egyes feltételezések szerint Magyarországon is hasonlóképpen lehetett, amire a királyi öl, királyi arasz stb. kifejezések utalnak.

 

Innen már csak egy táblázat választ el elvileg minket a választól? Távolról sem, de nézzük meg részletesebben a ,,tovább" után.

Tehát egy karoling láb 0,34 m-nek felel meg.

 A láb mértékegységként való használatára sumer forrásokban találták a legkorábbi utalást i.e. 2575 körülről. Valószínűleg innen egyiptomi kerülővel jutott el a görögökhöz, majd innen a római és végül a középkori európai kultúrákhoz.

A pontos hosszúsága ha meg is volt pontosan határozva, földrajzi helytől függően 0,27-0,35m-ig terjedt a skálája.

Az okos táblázat alapján 52-es lábméret adódik a 0,34 m-re... Összehasonlításképp, az úszó Michael Phelpsnek is magasságához képest aránytalanul nagy, 50-es lába van. Sőt, ha a korabeli leírásoknak hitelt adunk, ami szerint Nagy Károly magassága a hétszerese volt a lába hosszúságának, akkor 230 cm magasnak kellett volna lennie...

Hogyan lehet tehát feloldani az ellentmondást? Visszatérve a király magasságára, egy egészen friss kutatás a csontváz rekonstrukciója és a sípcsontméret (hossz, keresztmetszet) alapján úgy találta, hogy 184 cm magas volt, ami lényegében megegyezik a 19. századi becsléssel, ami szerint 190 cm. Akármelyiket is vesszük alapul, a hét lábnyi testmagasságból a láb hosszúsága 26-27 cm, ami a 41-42-es méretnek felel meg. Tehát feltételezhetjük, hogy a fennmaradt mértékegység nem közvetlenül a király lábméretéből (sőt konkrétan ebben ez esetben nemigen létezett ember, akinek ténylegesen ekkora lába lett volna) származik. Ami valószínűnek tűnik, hogy egy másik mértékegység, pl.: öl, hüvelyk származtatásából (hatod öl, 12 hüvelyk volt a leggyakoribb) sikerült a 0,34 m-es lábat megalkotni, amelyek akár ténylegesen is származhattak az uralkodótól.

 

Szólj hozzá!

Címkék: történet

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr1002695652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása