Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Kiéghet-e a műfű?

2010.04.19. 22:04 Atestor - HT

Persze. Legföljebb a dolog nem abból a adódik, hogy nem locsolja rendesen az ember. Mindannyian láttunk már naptól kifakult kertibútort, napernyőt, autóablakban felejtett autótérképet, de a festékgyár kérdésére sem azt mondanám, hogy igen ilyet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műfű hasonlóképpen műanyagból készül, kinn van télen-nyáron szabadtéren, és természetesen roppant furcsa lenne, ha előbb világoszöldre fakulna majd az első széltől elporladna. Mi fán terem a műfű vizsgálata? Kattintson a továbbra, és megtudja!

A műfüvet elsősorban először sportlétesítményekhez használták, de ma már lakóházaknál sőt közterületen (pl.: Budapest, Mester utca 21-es villamosvonal) is találkozhatunk vele.

A műfű először 1965-ben jelent meg az épp akkor felépített houstoni Astrodome stadionban. A 80-as években több európai futballstadionban is telepítettek műfüvet, de a sérülések gyakorisága és a kevésbé esztétikus megjelenése miatt nem kedvelték meg sem a játékosok, sem a nézők - maradt az igazi. Más sportágak játékterein azonban sikeresen tért hódított, mint például a tenisz vagy a gyeplabda.

Anyagát tekintve három fő polimert használnak a gyártók: polietilén (PE), polipropilén (PP), poliamid (PA). Leginkább a PP vált be erre a célra, mert ellenáll a kopásnak, a szálasodásnak, és nem szakadozik. Az élettartamvizsgálatok elengedhetetlenek e termék esetében. A napfény- és UV-állóságot az amerikai Fieldturf cég a következő módon vizsgálta:

 

A xenonlámpás (Xenotest - napfény) vizsgálatok alatt 6000 órányi besugárzással a szálaknak a szakítószilárdága nem csökkenhet az eredeti 50%-a alá. A tesztkamra a Atlas Ci4000Weather-Ometer volt, besugárzás ideje 6000 óra az ISO 4892-2 szabvány szerint, azaz 0.50 W/m2 fajlagos besugárzási teljesímény (320 nm-es hullámhosszon mérve) a nappalok és éjszakák váltakozását szimulálva. Természetesen, hogy méginkább figyelembe vegyék a valódi körülményeket néha esőztették is a mintákat miközben a sugárzás (feketetestre vonatkoztatva) 65°C-ra melegítette azt előtte. 

 

 

 

 

A berendezésben a fényforrás középen van, és körben egy gömbfelületen napoznak a műfű minták (itt ezért csak a külső oldaluk látszik) :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milyen eredményeket kaptak?

A grafikonon két alapanyag szakítószilárdság csökkenését ábrázolták. A vizsgálatot a fent leírtak szerint (ISO 4892-2) végezték, azzal a különbséggel, hogy az időtartam 20 000 óra volt. Ez nagyságrendileg 2 év 3 hónap, ami tényleges átlagos európai klímával számolva 20 évnek felel meg. Azaz a gyártó nap hasraütéssel, hanem gyorsított anyagöregbítés teszttel igazolja, hogy a műfüve nem szakadozik szét látványosan 20 év alatt sem. A gyorsasága mellett, természetesen a reprodukálahatósága és ellenőrizhetósége is e módszer mellett szólt, amikor erre esett a választásuk (és nemcsak ennek az egy műfű gyártónak).

Ha bővebben is érdekli e téma, május 18-án 16 órakor Sándor Zoltán kollégánk 

,,Kompozit műanyagok: vajon az időjárás hatásai ellen is erősítettek?"

címmel tart előadást az EMSZ konferenciáján.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vizsgálat időjárásállóság

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr101935768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása