Műszermánia

Az ATESTOR alaptevékenysége az anyagvizsgálattal és minőségvizsgálatokkal kapcsolatos méréstechnikai tanácsadás és műszerkereskedelem. Ebből kifolyólag számos műszer és berendezés megy át a kezünkön, így folyamatosan értékes tapasztalatokkal gazdagodunk, látunk érdekes eseteket. Ebben a blogban kötetlenebb stílusban mérési módszerek összehasonlításait (afféle műszerteszteket), érdekességeket, történeteket tárunk Ön elé a mérőműszerek világából.

Linkblog

Rétegvastagság, lemezvastagság - befolyásolja-e utóbbi az előbbit?

2010.03.23. 21:09 Atestor - HT

 Közvetlenül nyilván nem, természetesen a mérési eredményre történő befolyást villámteszteltük. A kérdés akkor merült föl legutóbb, mikor egy repülőgép-karbantartó műhelyben egy örvényáramos rétegvastagságmérő műszer átadásakor szóba jött, hogy a lemezvastagságnak hol van az a határa, ahol már nincsen befolyása a rétegvastagságra. (Azaz nem kell új kalibrációt készíteni.) Egyes alkatrészek falvastagsága ugyanis mindössze 1-2 tized mm volt. Ott a helyszínen ezt nem derítettük fel pontosan, ezért az irodában végeztünk egy gyors próbát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jelenség magyarázata egyébként az, hogy ezek a műszerek az örvényáram (a mágnesesek a mágneses téterősség) gyengülését mérik, ami alapesetben csak a rétegvastagságtól, azaz a szonda hordozótól való távolságától függ. Ezt a gyengülést azonban okozhatja a nagyon kis lemezvastagság is, de megemlíthetjük az ötvözet összetételének hatását is. Most az előbbivel foglalkozunk.

Fogtam a legvékonyabb (ez 0,6 mm-t jelent) alumínium lemezt, amit találtam és lefújtam Atestorzöld akrilfestékkel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A méréseket egy pontban igyekeztem végezni, ki tudja mennyire fújok egyenletes rétegvastagságúra, ezen ne múljon. Az első méréssorozatot csak magán a vékony festett lemezen végeztem. A második esetében a ,,végtelen" lemezvastagságot úgy idéztem elő, hogy alátettem egy alumíniumtömböt.

 

 

 

 

 

 

 

A képen is látható a mérések egy-egy pillanata, mindkét sorozatban 20-21 mikronnak adódott a rétegvastagság, tehát a 0,6 mm-ig biztosan (ennél az alumíniumötvözetnél legalábbis) nincsen hatása a lemez falvastagságának a rétegvastagság értékre.

2 komment

Címkék: teszt rétegvastagság

A bejegyzés trackback címe:

https://muszermania.blog.hu/api/trackback/id/tr791863542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ali19 2010.03.31. 11:26:11

Vajon az alu tömb és rá tett lemez tömege összeadódik ebben az esetben? Nem befolyásolja pl a légrés a kettő közt?

Atestor - HT 2010.04.01. 08:35:57

A tömege elvileg nem befolyásolja. A geometria, vagy a légrés már elképzelhető, hogy igen. Lesz még próba ezzel kapcsolatban.
süti beállítások módosítása